Onze bibliotheek‎ > ‎

Woordenboek van het Asses


Lode Pletinckx
Het Woordenboek van het Asses


Verschenen op 12 december 2003

Het Woordenboek van het Asses is het eerste volledig woordenboek van het West-Brabantse dialect.

Waarom zegt de Terheidenaar "pit" en de Assenaar "put"?
Waarom klinkt "buik" in Asse als "baaik" maar in Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik als "bôik"?
Waarom zegt de Mollemnaar "meugelâik", de Assenaar "meugelèk" en de Terheidenaar "meegelèk"?
Waarom zegt de Assenaar "boiltn" (baaltje)
en de Molemnaar "boilken "?
Waar komt het woord "kabardoes" vandaan?
Hoe zegt de Assenaar dat een vrouw zwanger is?
Wat is het Asses voor wat de standaardtaal "vloeitje" noemt?
Wat betekent "bra" in het algemeen Nederlands?
Hoe komt de Assenaar tot vormingen als "bloemekee" en "voogeljêr"?

Het Woordenboek van het Asses geeft een antwoord op deze en zoveel andere vragen die men zich met betrekking tot onze streektaal of tot de verschillen tussen ons
talig erfgoed en de algemene taal kan stellen.

In het Woordenboek van het Asses verklaart Lode Pletinckx twaalfduizend woorden en honderden uitdrukkingen, zeispreuken en spreekwoorden die hij jarenlang uit de mond van vele Assenaren heeft opgetekend en die hij (samen met René De Rop en Julien Van den Broeck) bij de vele luisteraars van het in Vlaanderen unieke programma "Dialectofoon" (radio Viva) spelenderwijs en onderhoudend heeft afgevraagd.

De oogst van dit overbekend taal- en spelprogramma dat meer dan dertien jaar zovele Brabanders heeft geboeid werd feestelijk binnengehaald met het Woordenboek van het Asses dat het talig patrimonium van onze streek definitief vastlegt en bewaart. Het Woordenboek van het Asses is een uniek naslagwerk dat geen enkele Assenaar mag missen!

Ook niet-Assenaren kunnen met dit prettig leesbaar woordenboek hun voordeel doen: een standaardtalig register wijst hen moeiteloos de weg naar het Asses dialectwoord.

Bestellen is helaas niet meer mogelijk. De voorraad is volledig uitgeput. Op dit ogenblik - voorjaar 2009 - zijn er wel plannen voor een herwerkte uitgave van het woordenboek. U verneemt er meer over via deze website zodra de plannen concreet worden.

Inlichtingen: Koninklijke Heemkundige Kring Ascania (voorzitter Flor De Smedt Mollestraat 9, 1730 Asse, tel. 02.452.72.60) of bij de auteur (Ten Broeke 1,1730 Asse, tel. 02.452.52.78)


Technische gegevens
Het werk beslaat 832 bladzijden, formaat 165 x 225 mm; gedrukt op maco-mat papier van 115 gr., fraai gebonden in linnen band met goudopdruk, ronde rug met vierkleuren stofwikkel. Het woordenboek is ook verkrijgbaar op cd-rom (alleen de taalkundige inleiding wordt in drukvorm aangeboden).

Foto's van de presentatie van het Woordenboek van het Asses op vrijdag 12 december 2003 in de Zuster Elisabethzaal van het Oud Gasthuis