Onze bibliotheek‎ > ‎

Manuaal Peeter Verhasselt


Flor De Smedt
HET MANUAAL VAN PEETER VERHASSELT
pastoor van Mazenzele 1538 - 1557
het landelijke leven in de 16de eeuw

Manuael der parochie van

Masezele van alle mijne jaeren
in gerstelijcken state ghehadt. In
presentyen mijns gewoenelijcken hanteken.
Petrus Verhasselt pbr.
Item alle sculden oft wedersculden
Salmen hier vinden op eenen
stuiver na van S. Jansmesse
XXXVIII tot Kersmesse XL.
In kinessen mijns hanteken
ende vorts ende vort vanjaere te jaere.
 
Petrus Verhasselt.

Met deze tekst begint pastoor Peeter Verhasselt zijn manuaal of handschrift over zijn verblijf te Mazenzele van 1538 tot 1557. Het register werd gedurende decennia verloren gewaand. Alleen een zéér klein gedeelte van een 17de eeuwse kopie bleef bewaard. Het werd in de 18de  eeuw samen met een Missaal ingebonden. Het handschrift bestaat uit een opeenvolging van nota's over zeer uiteenlopende onderwerpen, kriskras verspreid over 360 pagina's. In 1991 werd het oorspronkelijke handschrift, dat zich in een zeer slechte materiële toestand bevond, herontdekt. De heemkringen ASCANIA (Asse) en HOM (Opwijk-Mazenzele) beslisten dit merkwaardig en waardevol boek te publiceren. De transcriptie en verdere studie van de inhoud van het bewaard gedeelte van het manuaal is de belangrijkste opzet. De voornaamste gegevens werden gerangschikt, geordend en van commentaar voorzien. In de bijlagen vindt men de dopen, huwelijken en overlijdens die de pastoor noteerde. Tevens werd de originele tekst van de akte over de dries van Mazenzele uit 1431 opgenomen, een testament van 1597 met een schenking aan de gilde en genealogische gegevens over de familie Verhasselt en Van der Jeught.


INHOUDSTAFEL

DEEL 1 - VERWERKING

Geschiedenis van het Manuaal ~ Mazenzele, het dorp van Peeter Verhaaselt ~ Verhasselt en zijn tijd ~ De kerk van Mazenzele ~ De familie Verhasselt ~ Het Hof te Cleye, geboortehuis van Peeter Verhasselt ~ Peeter Verhasselt, priester ~ Nieuwjaarspreek met uitdeling van symbolische geschenken ~ Peeter Verhasselt, kapelaan van het H. Kruis ~ Peeter Verhasselt, onderwijzer ~ Wonen en leven op de pastorij ~ Peeter Verhasselt, landbouwer ~ De bezittingen van de pastoor ~ Peeter Verhasselt, belastingambtenaar ~ Mondelinge en geschreven overeenkomsten - Peeter Verhasselt en Mollem-Bollebeek ~ De St.-Pietersgilde ~ De Dries ~ Het Gildenhuis ~ Allerhande recepten voor mens en dier ~ Kalender en tijdsaanduidingen ~ Latijn in het handschrift ~ Munten, maten en gewichten ~ Een lied van Keizer Karel ~ De Keizer en zijn troepen ~ Weer en wind ~ Acteursrollen van een onbekend esbattement ~ Ontploffingsramp te Mechelen ~ Glazen venster voor de kerk van Mazenzele ~ Varia - Boekarcheologisch onderzoek - Bijlagen
 
DEEL 2 - TRANSCRIPTIE
De transcriptie van het handschrift ~ Persoonsnamenregister ~ Plaatsnamenregister ~ Glossarium


Technische gegevens

Het werk omvat 700 bladzijden, formaat 165 x 225 mm en is rijk geïllustreerd met talrijke kleurenfoto's en pentekeningen. Het boek werd gedrukt op Maco-mat papier van 130 gr. Het is fraai gebonden in linnen band met goudopdruk, ronde rug met vierkleuren stofwikkel en leeslintje. Bestellen door storting van € 36,00 op bankrekening 734-0026176-92 "Manuaal Peeter Verhasselt". Het boek wordt gratis thuisbezorgd in Asse, Opwijk en Mazenzele. Verzendkosten: € 5,00, of af te halen bij Flor De Smedt, Mollestraat 9, 1730 Asse.
Comments