Onze bibliotheek‎ > ‎

Kasteel van Walfergem


Raymond Delvaux - Flor De Smedt - Felix Meurisse - Frans Van Droogenbroeck
HET KASTEEL VAN WALFERGEM
van 'Hof te Huseghem' over 'Speelgoed van de familie t’Kint' tot 'Landhuis van de familie Delvaux'Het boek beschrijft in meer dan 600 bladzijden de eeuwenoude geschiedenis van het landhuis en landgoed Huseghem en van zijn bezitters en bewoners, met talrijke bijdragen over de families t’Kint en Delvaux maar eveneens over aangetrouwde families zoals van Ginderachter, Pipenpoy, Sirejacob, Mosselman, vander Borcht, Lauwers, de Cartier de Marchienne, Van Lier en Van Hoegaerden. 

Het vroeg aan de auteurs een viertal jaren om alle informatie, burgerlijke en notariële akten, plannen en andere documenten op te zoeken in het eigen archief van de familie Delvaux, in het archief van de familie t’Kint en t’Kint de Roodenbeke, in de Koninklijke Bibliotheek, in het Rijksarchief te Brussel, Anderlecht en Beveren, in het archief van de Stad Brussel, van de Koninklijke Heemkring Ascania en van diverse andere instellingen. 

Al het basismateriaal werd gefotografeerd of gescand en op CD of DVD opgeslagen. De meest interessante documenten, plannen, schilderijen en voorwerpen werden als illustratie in kleurendruk toegevoegd. Samen met de genealogische schema’s en de plannetjes met de evolutie van de eigendommen van de families t’Kint en Delvaux in W

• Inhoudstafel • 

• Het Hof te Huseghem van de 
13de tot de 17de eeuw: Ontstaan en naamgeving. Eerste bewoners en bezitters: Gillis van Yssche (rond 1400) tot Andries vander Straten (1653). 

• Hofstede van de stamvaders t’Kint, tak van Mollem-Brussel (1654-1699): Arnoult t’Kint - Cathelijne van Ginderachter en Joos t’Kint - Marie Pipenpoy. 

• Speelgoed van de middelste Brusselse tak t’Kint (1700-1775): Steven t’Kint - Goedele Sirejacob tot Jacques t’Kint - Anne-Marie Mosselman. 

• Tijdelijke vervreemding (1775-1820): Egidius van Puyvelde tot Albert Joseph vanden Velden. 

• Verwerving door de oudste Brusselse tak t’Kint (1820-1829): Jacques-Dominique t’Kint - A.M. vander Borcht. 

• Buitenverblijf van de familie Delvaux (1830-1885): Laurent-Joseph Delvaux - Marie-Louise t’Kint tot Louis Delvaux - Fanny Lauwers. 

• Landhuis van de familie Delvaux (vanaf 1885): Hubert Delvaux – Zoé de Cartier de Marchienne tot Raymond Delvaux - Mireille Van Hoegaerdenalfergem, beslaan zij ongeveer 250 bladzijden.

Boek in linnenband met goudstempeling, garengenaaid, met leeslint en geplastificeerde stofwikkel in vierkleurendruk. Verschenen op 9 september 2007. Afhaling op afspraak (tel. 02-452.70.93) of levering per post mits € 10 port. 
Prijs: € 48. Intekening door storting op bankrekening 001-5200757-81 van Raymond Delvaux met vermelding: boek Asse - Kasteel Walfergem.

Uitgave van de Koninklijke Heemkring Ascania vzw - Asse. Ascania Bibliotheek Asse nr. 77. 
Wettelijk depot: D/2007/0382/1. Lay-out: MeFecit
Comments