Onze bibliotheek‎ > ‎

Eugeen Van den Broeck, Geknipt en Berijmd


'Eugeen Van den Broeck, Geknipt en Berijmd'
 
door René De Rop
(verschijningsdatum: 5 december 2009)


In 2010 staan de Hopduvelfeesten in Asse in het teken van het honderdste geboortejaar van hun geestelijke vader, Eugeen Van den Broeck. In de aanloop naar dit feestjaar stelde René De Rop op vraag van het Hopduvelcomité een nieuw boek samen, ‘Eugeen Van den Broeck, Geknipt en Berijmd’. Het verschijnt begin december in de Ascania-bibliotheek. 


Eugeen Van den Broeck (1910-1997) was enorm productief als journalist en illustrator voor o.a. Ons Volk en De Standaard. In dit boek gaat de aandacht vooral naar zijn rijmen, zijn opgemerkte knipkunst en zijn bijdragen aan het sociale leven in Asse. Het bevat een bloemlezing die een beeld ophangt van de veelzijdigheid bij het papierknippen en het rijmen, zoals hij dat tientallen jaren deed bij zovele gelegenheden en feesten. Zjeun, zoals hij in Asse werd aangesproken, tekende, knipte en sneed honderden wenskaarten en verzorgde de tekst in rijmvorm. Hij ontwierp vaandels en vlaggen, glasramen, ex librissen en logo's.
Eugeen drukte in Asse zijn creatieve stempel op vele domeinen. Hij was bovenal de bedenker en lag aan de basis van de Hopduvel en de Hopduvelfeesten. Hij was medestichter, woordvoerder, ondervoorzitter, voorzitter en erevoorzitter van de Breugelfanfare van Walfergem. Hij was medestichter en jarenlang ondervoorzitter van de heemkring Ascania en leverde tientallen bijdragen aan het gelijknamige tijdschrift. 

Het boek van René De Rop telt 220 bladzijden. Tot 30 september 2009 kan het worden besteld aan een voorintekenprijs van 15 euro. Daarna kost het boek 17 euro, exclusief eventuele verzendingskosten (3 euro). Intekenen kan via rek. 433-0114521-86 (heemkring Ascania) Over de auteur
 René De Rop
 (Asse, 24 maart 1932) was beroepshalve dorpsdrukker te Asse. Hij is auteur van heemkundige werken als ‘Kinderspelen te Asse, vroeger en nu’ (1965), ‘Manke Fiel en zijn museum’ (1984), ‘100 jaar Katholieke Gilde te Asse’ (1987) en ‘Hop, Hop, Hoera’ (1988). Ook als muzikant en voorzitter – nu erevoorzitter – van De Gilde, en radiomaker, met Lode Pletinckx in Dialectofoon, ontpopte hij zich tot een veelzijdig man, net als zijn vriend Eugeen Van den Broeck over wie hij dit boek samenstelde.

Comments