Documenten‎ > ‎Ascania in de pers‎ > ‎

Persoverzicht 2015


Permanente bierexpo in voormalig danscafé

Asse - Het vroegere danscafé De Lazarus, op de binnenkoer van het Oud Gasthuis in Asse, heropent vrijdag als een receptieruimte. De gewelfde ruimte werd door Willy Marivoet heringericht met elementen uit de gemeentelijke bier- en hopgeschiedenis.

Rudy De Saedeleir

De Lazarusruimte, de ruime gewelfde kelder onder het historische Oud Gasthuis van Asse, was enkele jaren geleden een vrij succesvol nachtelijk danscafé dat door de gemeente in concessie was gegeven.

Toen twee jaar geleden de nieuwe cultuurzaal achter het Oud Gasthuis opende, werd geoordeeld dat een danscafé niet meer te rijmen viel met de culturele infrastructuur. De Lazarus werd gesloten. De uitbater mocht het cafetaria in de foyer van de nieuwe cultuurzaal uitbaten, maar dat draaide uit op een flop.

Intussen wordt de foyer van cc Asse uitgebaat door Patrick Goossens en Veronique De Meyer. Zij krijgen er het beheer bij van De Lazarus, die vanaf 1 februari kan worden gehuurd voor recepties, degustaties en ontmoetingen voor verenigingen.

Het idee voor de nieuwe bestemming kwam van schepen Geert Heyvaert (CD&V). Hij sprak de Assese culturele duizendpoot Willy Marivoet aan om de ruimte in te kleden met historisch materiaal uit de gemeentelijke hop- en biercultuur.

'Vooreerst liet ik alle muren weer wit verven, want die zagen er afzichtelijk uit', vertelt Marivoet. 'Ook de houten vloer van het danscafé ging eruit, zodat de oorspronkelijke oude vloer weer zichtbaar werd. Samen met de heemkring Ascania en Joris Vanderveken, die een enorme persoonlijke verzameling van oud hopmateriaal heeft aangelegd, begon ik de elementen te selecteren.'

Ook de gewezen hopfamilie Van Droogenbroeck schonk boeiend materiaal, zoals originele plukboeken. Voorts wordt continu een film over de hopcultuur vertoond, gemaakt door de Assese cameraman Johan Stoefs, met beelden die deels door Poperinge, die andere hoppestreek in Vlaanderen, ter beschikking zijn gesteld. Er staat ook een unieke strooien hopduvel, van de hand van Victor Coffé die destijds massa's fraaie hopduvels maakte.

De permanente tentoonstelling sluit aan bij het al bestaande hopmuseum in de schuur van het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem, waar ook een groot deel van de collectie van Joris Vanderveken staat. 'We hebben erover gewaakt dat er voldoende contrast is tussen ons initiatief en het huisje Mostinckx', zegt Willy Marivoet nog. 'Daar gaat het vooral over de hopteelt, hier ligt de klemtoon op wat er achteraf met de hop gebeurt.'

'Dat het materiaal enkel te bezichtigen zal zijn tijdens recepties, is jammer, al is het wel de bedoeling dat de ruimte ook wordt opengesteld tijdens erfgoeddagen of open monumentendagen.' Wie De Lazarus wil reserveren voor een activiteit, neemt contact op met de uitbaters van de foyer van cc Asse (de MUZEkant). Het gemeentebestuur mag de ruimte maximum één keer per week gebruiken voor eigen activiteiten.

Het Nieuwsblad - 29 januari 2015


Grote studie over Romeinse aardewerkproductie

Asse - De archeologische vereniging Agilas krijgt steun van de Koning Boudewijnstichting voor een omvangrijk onderzoek naar de Romeinse aardewerkproductie in Asse.

Het onderzoek, onder leiding van Kristine Magerman en Steven Saerens van de vzw Agilas en met medewerking van tien wetenschappers, wil een nauwkeurig en zo volledig mogelijk beeld geven van de aardewerkproductie in Asse doorheen de hele Romeinse periode in de eerste eeuwen na Christus.

De nadruk ligt niet enkel op het materiële aspect maar ook op inzichten over de pottenbakkers zelf met onderzoek naar hun ambacht en handelsstromen.

De voorbije jaren bracht archeologisch onderzoek van de KU Leuven en Agilas in Asse vier Romeinse pottenbakkersovens en meer dan zesduizend misbaksels aan het licht.

Het onderzoeksproject, dat dit jaar start en waarvan de eindresultaten in 2019 worden verwacht, moet antwoorden geven over de evolutie van de aardewerkproductie in Romeins Asse en de kennis waarover de Assese ambachtslui van toen beschikten.

'Een goede studie van de resten zal de onderzoekers een duidelijk beeld geven over de materiële cultuur en handelsstromen ten tijde van de Romeinen in een ruime regio rond Asse', zegt Kristine Magerman.

Blog

Het verloop van het onderzoek kan gevolgd worden via een blog op de Facebookpagina 'Romeinse Pottenbakkers Asse'. Ook de website www.agilas.be/nieuws wordt regelmatig geüpdatet met de nieuwste onderzoeksresultaten. (rds)

Het Nieuwsblad - 13 mei 2015


Iedereen kan op bezoek in nieuwe brandweerkazerne

Asse - De nieuwe brandweerkazerne op de Asphaltcosite is ondertussen al een tijdje in gebruik, maar op zondag 20 september kun je ook zelf binnen een gratis kijkje nemen tussen 14 en 17 uur. Je maakt er kennis met de nieuwste technieken en ontdekt ook hoe het er vroeger aan toe ging. Zo werd het waardevolle brandweerarchief ondergebracht in het lokaal dat toepasselijk 'The Commander' werd gedoopt, de bijnaam van toenmalig brandweercommandant Paul Meert. Het archief is het geesteskind van Daniël Horlait, tevens conservator van heemkring Ascania. Zijn passie voor de brandweer erfde hij van zijn vader Victor, die net als Daniël jarenlang vrijwilliger was bij de Assese brandweer. Tijdens de opendeurdag mag je snuisteren in massa's oude foto's, verslagen van de brandweer en antiek brandweermateriaal. Er zijn ook filmfragmenten over de brand in de Innovation en de blusoperatie bij de brand in de opslagplaats van een magazijn in Zellik. De vriendenkring van de brandweer zorgt voor kinderanimatie, een hapje en een drankje. (rds)

Het Nieuwsblad - 16 september 2015


Historisch gebouw wordt rendez-voushotel

Zellik - Het historische winkelhuis aan de Brusselsesteenweg in Zellik heropent volgend jaar als het rendez-voushotelletje Casanova. Het gebouw dateert van 1755 en deed meer dan honderd jaar dienst als winkel van vlechtwerk. Veertig jaar geleden stapte koning Boudewijn onaangekondigd de winkel binnen om er een mand voor zijn hond te kopen.

Wim De Smet

Het winkelhuis heeft, na jaren leegstand, een nieuwe eigenaar die het pand gaat ombouwen tot een plaats voor 'kamerverhuur op korte termijn'. De buitenzijde blijft intact. Alleen binnenin worden acht kamers ingericht, voorzien van douche en toilet. De compartimentering wordt gebouwd met brandwerende panelen. De aanvraag voor een functiewijziging heeft de eigenaar al op zak want tijdens het openbaar onderzoek diende niemand bezwaar in. Ook de brandweer geeft groen licht. "We hebben een vergunning uitgereikt omdat hier altijd al een handelszaak is gevestigd", licht schepen van Ruimtelijke Ordening Michel Vanhaeleweyck (Open Vld) toe. "We zijn blij dat er eindelijk iets met het gebouw gebeurt. Een rendez-voushotel is misschien geen alledaagse onderneming, maar alles is beter dan het gebouw te laten verloederen. Dit is een van de laatste huizen uit de achttiende eeuw in Zellik."

Het winkelhuis wordt als waardevol gebouw omschreven maar een beschermd statuut heeft het gebouw niet. "Toch moet de eigenaar zich aan de voorschriften van de dienst Onroerend Erfgoed houden", weet Vanhaeleweyck. "Het historische

schrijnwerk in de voorgevel, en de voorgevel zelf, moet worden behouden en hersteld. Ook de dakspant moet in oorspronkelijke staat blijven."

De rijke geschiedenis van het gebouw is ook de lokale heemkring Ascania niet ontgaan. Ankers in de voorgevel vertellen dat het huis in 1755 werd gebouwd. "Het gebouw staat in Zellik bekend als de winkel van Jeanne van Lijvates", weet voorzitter Jaak Ockeley van Ascania. "Zij heette eigenlijk Jeanne Meysman maar omdat de familie handel dreef in lijnwaad of linnen, kreeg ze die bijnaam. Iedereen kende de winkel van Jeanne. Ze verkocht manden, klompen, zeteltjes en stoeltjes, koorden en vlechtwerk. Al haar spulletjes werden aan de gevel uitgestald."

Honderd jaar

Jeanne was de honderd al voorbij toen ze in 2003 overleed. Maar de geschiedenis van haar winkel blijft ook vandaag nog een unicum in Zellik. Het onverwachte bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola is daar niet vreemd aan. Op 23 november 1975 stapte het vorstenpaar de winkel binnen om een nieuwe mand voor hun hond te kopen. Jeanne herkende hen niet eens. Het was haar ongetrouwde broer Frans die het welgemanierde koppel aansprak met de woorden 'Zijt gij soms onze koning niet?'. Daarop antwoordde Boudewijn: 'In hoogsteigen persoon'. Van de slag konden Jeanne en haar broer de eerste tien minuten geen woord meer uitbrengen. "Jeanne nodigde de koning en de koningin uit in de achterkeuken waar ze samen een potje koffie dronken", vertelt Jaak Ockeley. "De koning heeft van dat bezoek ook een foto genomen. Hij had toen al een camera die automatisch een foto kon maken. Op die manier blijft die herinnering levend."

Het Laatste Nieuws - 26 december 2015


Documenten

Comments