Documenten‎ > ‎Ascania in de pers‎ > ‎

Persoverzicht 2011


Filatelie nog steeds een populaire hobby

Asse - Met een voorverkoop van nieuwe postzegels en een tentoonstelling lokte de postzegelclub Breughel Asse-Zellik het voorbije weekend heel wat filatelisten naar zaal 't Smis in Asse.

Bart Kerckhoven

De postzegelclub was blij dat ze een voorverkoop van enkele nieuwe postzegels mocht organiseren. 'Er zijn nog maar tien voorverkopen per jaar in ons land', zegt ondervoorzitter Yves Pauwels van postzegelclub Breughel Asse-Zellik. 'Het is meteen een extra publiekstrekker als je een tentoonstelling organiseert.'

Verzamelaars konden er onder andere de reeksen Dierenriem en Schrijvershuizen op de kop tikken en een competitieve tentoonstelling met éénbladsverzamelingen bekijken. Ook mensen die geen postzegels verzamelen kwamen er aan hun trekken met tentoonstellingen van de Koninklijke Heemkring Ascania, het Erasmushuis en het Maison Carême uit Anderlecht.

De postzegelclub in Asse bestaat sinds 1974. Hij telt vijftig leden.

Je zou denken dat de filatelie in tijden van e-mail en internet wat over zijn hoogtepunt heen is, maar dat is volgens Yves Pauwels niet het geval. 'bpost (de nieuwe naam van de Belgische post) brengt nog steeds heel wat nieuwe reeksen uit. Dat er meer emailverkeer is, heeft eigenlijk geen gevolgen voor onze hobby', zegt Yves. 'Postzegels verzamelen is zeker nog steeds een courante hobby. Al zijn de tijden wel veranderd.'

Volgens Yves Pauwels verzamelen mensen vaker individueel zegels. 'Dat is wel een gevolg van internet. Er zijn in de wereld verschillende sites die zegels te koop aanbieden en natuurlijk mag je ook de bekende veilingsites niet vergeten. Dat vergemakkelijkt de toegang tot nieuwe zegels. Maar aansluiten bij een club heeft zeker voordelen. Leden hebben bij ons jarenlange ervaring en iedereen wisselt tips uit. Als club heb je ook sneller toegang tot bepaald materiaal en informatie.'

Liberalisering

Met de liberalisering van de postmarkt verwacht hij wel een revolutie. 'De exacte gevolgen kunnen we nu moeilijk inschatten. Of dat goed of slecht zal evolueren voor verzamelaars weten we nog niet. Ik kan alleen zeggen dat bpost - en vroeger De Post - de verzamelaars altijd goed geholpen heeft.'

http://www.filabreughel.be.

Het Nieuwsblad - 19 januari 2011


Heemkring Ascania wint Gouden Klakson

Asse - De Gouden Klakson Asse 2010 gaat naar de Koninklijke Heemkring Ascania. De trofee wordt uitgereikt door het huis-aan-huismagazine Klakson en huldigt verenigingen die zich inzetten voor hun medemens of de gemeente.

Ascania werd in 1953 gesticht door kunstschilder Karel De Bauw (1909-2002) en had bekende leden als schrijver-journalist Gaston Durnez en Hopduvelbezieler Eugeen Van den Broeck. Ascania brengt al 57 jaar een magazine uit en dat is intussen het oudste nog bestaande heemkundige magazine van Vlaams-Brabant.

"We vinden het fijn dat onze vereniging de Gouden Klakson krijgt, maar we hadden het niet echt verwacht", zegt historicus Jaak Ockeley, voorzitter van Ascania. "We stellen wekelijks onze archieven open voor iedereen en daar komen telkens tien tot twintig mensen op af. Ze doen er allerhande onderzoek, dikwijls voor thesissen en de familiestamboom. Wij doen er ook alles aan om die mensen met advies bij te staan." Ockeley benadrukt de grote waarde van alle leden die zich daarvoor vrijwillig inzetten, waaronder Daniël Horlait, Flor De Smedt en Albert Vanderslagmolen. Vorig jaar ging de prijs naar de Minder Mobielencentrale van het OCMW in Asse. De uitreiking vindt plaats op donderdag 3 februari om 19 uur in de lokalen van Ascania. (KVDP)

Het Laatste Nieuws - 27 januari 2011


Heemkring Ascania krijgt Gouden Klakson

Asse - De Gouden Klakson 2010, de jaarlijkse trofee van het Assese magazine Klakson, werd donderdagavond gegeven aan de heemkring Ascania.

De redactie van het tweewekelijkse magazine Klakson kiest elk jaar een initiatief of vereniging uit dat de Gouden Klakson verdient. Redacteur Dirk De Grove erkende dat de heemkring Ascania de erkenning al veel langer verdiende. 'Ascania timmert al 58 jaar aan de weg en organiseert belangeloos projecten rond onze Assese geschiedenis en cultuur', aldus De Grove.

'De heemkring Ascania duikt ook op in gemeentelijke activiteiten rond erfgoed, monumentendagen of Hopduvel, maar vaak wordt het noeste werk onvoldoende beklemtoond.'

Ascania is niet alleen de oudste heemkring van de provincie, ook het documentatiearchief is een van de bijzonderste van West-Brabant. Het kreeg vier jaar geleden een nieuw ruim onderkomen in een deel van de nieuwe werkliedencentrale in Waarbeek en ontvangt wekelijks, op donderdag van 18 tot 21uur, veel mensen die opzoekingen verrichten. Ascania is ook al 54jaar de naam van het driemaandelijks heemkundig tijdschrift van de vereniging, intussen goed voor ruim 7.000 bladzijden Assese geschiedschrijving. Via de heemkring werden voorts al 82heemkundige boeken uitgebracht en jaarlijks is er een gesmaakte busuitstap naar historische plaatsen. Voorzitter Jaak Ockeley gaf de Gouden Klakson snel door aan zijn voorganger Flor De Smedt. 'Want als iemand alle lof verdient voor wat Ascania vandaag is, dan is hij het wel', aldus Ockeley. (rds)

Het Nieuwsblad - 5 februari 2011


Met Ascania op uitstap naar Namen

Asse - De jaarlijkse daguitstap van de heemkring Ascania uit Asse heeft op zaterdag 21mei Namen en omgeving als bestemming. De bus vertrekt op de Boekfos om 7.30uur en de eerste halte is Gembloux, waar het ontbijt wacht, gevolgd door een bezoek aan de middeleeuwse burcht in Corroy-le-Château. Daarna gaat het richting Namen met een twee uur durende begeleide boottocht op de Maas en de Samber. Na de broodjeslunch volgt een wandeling door het oude Namen onder leiding van een gids. De vooravond start met een gegidst bezoek aan de Norbertijnenabdij van Floreffe. Het avonddiner nemen de deelnemers in een restaurant in Waver. Belangstellenden kunnen inschrijven door 70euro (niet-leden 75euro) over te schrijven op 433-0114521-86. Bus, gidsen en alle eten is inbegrepen. Inlichtingen bij Jaak Ockeley op 02-452.53.73. (rds)

Het Nieuwsblad - 20 april 2011


Bekkerzeel zet armoede in de kijker

Bekkerzeel - Bekkerzeel vormt zondag het decor voor de Erfgoeddag in Asse. In het pas gerenoveerde en heropende 'scholeken', de kerk en de pastorie herbeleef je dat ook Asse niet ontsnapte aan periodes van grauwe armoede.

Rudy De Saedeleir

De cultuurdienst werkte met heemkring Ascania, Bekkerzeel Herleeft, het academiekoor August De Boeck, het Davidsfonds en de parochieploeg van Bekkerzeel een veelzijdig aanbod uit rond het thema 'Armoe Troef!'.

Asse had honderd jaar geleden maar één uitgesproken arme buurt: de wijk Schipper, tussen Koensborre en de Putberg. 'Maar daar vestigen we niet specifiek de aandacht op', zegt Flor De Smedt van Ascania. 'Bij de mensen ligt dat nog gevoelig, ook al is de Schipper vandaag al lang geen achtergestelde buurt meer. Ook in de Molenstraat rond Asphaltco en in de Prieelstraat, rond de melkerij, bevonden zich van die heel kleine huizen. Een venster en een deur, geen verdieping of hooguit een zoldertje. Vandaag zijn die huisjes zo goed als allemaal verdwenen, maar destijds waren ze algemeen verspreid in de streek.'

'In de kerk van Bekkerzeel tonen we het verschil tussen een rijke en een arme begrafenis', zegt De Smedt. 'Voor de rijke overledene werd een rouwkapel ingericht en hij kreeg een begrafenis om 11uur met drie priesters. De arme overledene werd met de goedkoopste kist al om 9uur begraven. In de pastorie van Bekkerzeel doen we hetzelfde met eten: een rijk gedekte tafel met een duur servies en de eettafel van arme stervelingen. We hebben het vooral gezocht in uitersten. Arm herken je het best als je er iets rijk tegenover zet.'

Tentoonstelling

In 't Scholeken in de Notelaarstraat, dat onlangs heropende als gemeenschapslokaal, is er een tentoonstelling met onder meer oude armenrekeningen, uitdelingen van 't Gasthuis en portretten van Assese bedelaars als Zjorsken, Gielen Zwak en Zwarte Fong. Nog in 't Scholeken kun je de toenmalige BRT-documentaire 'Requiem voor een dorp' bekijken, een even mooi als waardevol tijdsbeeld van het leven in Bekkerzeel anno 1976. Toenmalig burgemeester Smet, wiens hoeve vandaag al jarenlang compleet vervallen staat, speelde in de documentaire gids door zijn dorp.

Om 15.15uur brengt het academiekoor August De Boeck in 't Scholeken het programma 'liedekens van weleer'. Het koor ging aan de slag met oude armenliederen als 'de scheresliep' en 'de werkstakers' uit het archief van Ascania. Meezingen mag en kan.

Bekkerzeel Herleeft laat ook een café van vroeger herleven. De opbrengst van de kriek-lambiek, de soep en potjes rijstpap gaan naar de armoedeprojecten van Welzijnszorg.

De drie locaties zijn doorlopend te bezoeken van 10 tot 18uur, maar om 10, 14 en 16uur zijn er geleide rondleidingen (vooraf inschrijven).

Tot slot kun je in de tuin van de pastorie in de Schutstraat van 14 tot 18uur een 'statiefoto' van jezelf laten nemen verkleed als arme werkmens of rijke kasteelvrouw. De foto's verschijnen later op het erfgoed-webalbum.

Het Nieuwsblad - 30 april 2011


Heemkring vindt twee rouwborden op zolder

Bekkerzeel - De Erfgoeddag in Bekkerzeel bracht twee onbekende schatten aan het licht. Bij het opstellen van de tentoonstelling in de kerk werden twee voor het dorp waardevolle obiits (rouwborden) van de kerkzolder gehaald.

Rudy De Saedeleir

"De twee vondsten hebben een historische waarde voor Bekkerzeel" - Jaak Ockeley, voorzitter heemkring Ascania

Het Sint-Godarduskerkje van Bekkerzeel werd samen met de pastorie en het gemeenschapslokaal 'tScholeken gebruikt als locatie voor de Erfgoeddag, die in Asse trouwens een kleine duizend bezoekers mocht verwelkomen.

Voor de medewerkers van de heemkring Ascania was de activiteit om een nog andere reden een meevaller. Bij het opstellen van het materiaal vorige vrijdag vonden ze letterlijk twee schatten op zolder. Het gaat om rouwborden of obiits. 'Als in een dorp adellijken stierven, dan was het de gewoonte dat voor de kist een rouwbord werd gedragen, dat nadien werd opgehangen in de kerk', zegt Jaak Ockeley, voorzitter van Ascania.

Opmerkelijk is echter dat deze twee borden nergens vermeld staan in de indexen van het Assese kunstpatrimonium. Het enige rouwbord dat daarin wordt vermeld, is dat van Catherine De Aguilar, overleden in 1867. Dat bord hangt nog steeds in de kerk, boven de linkse koorstoel.

'Het zijn nochtans twee borden met een historische waarde voor Bekkerzeel', verzekert Ockeley. 'Het oudste van de twee teruggevonden rouwborden blijkt van Jacobus Wauters de Besterveld, de echtgenoot van Catherine De Aguilar. Hij overleed al op 9maart 1831. Hij was burgemeester van Bekkerzeel in de Hollandse tijd en bewoonde het Hof te Zittert, het kasteel naast de kerk van Bekkerzeel. Hun zoon Simon was later burgemeester van Bekkerzeel van 1852 tot aan zijn dood in 1895', aldus Ockeley.

Het schilderij boven de koorstoel in de kerk, gedateerd van rond 1650, staat historisch in verband met de vondst. Het beeldt de familie Beydaels uit, een Brusselse adellijke familie met hun veertien kinderen. De moeder van Wauters de Besterveld was een Beydaels. Een van die veertien kinderen, Rupertus Beydaels, werd later abt van Affligem. 'Het schilderij was oorspronkelijk onderdeel van een triptiek, maar de twee andere stukken zijn al heel lang verdwenen', weet Ockeley.

Ook het andere teruggevonden rouwbord kon snel worden thuisgebracht. '23september 1938 was de sterfdatum van Charles De Meulemeester, gewezen burgemeester van Bekkerzeel. Op zijn wapenschild staat een speciaal teken, een molenijzer of 'meulenijzer', wat duidelijk naar zijn naam verwijst.'

De heemkring zal het parochiebestuur voorstellen om de twee borden opnieuw een plaats te geven in de kerk van Bekkerzeel. 'Al moet het oudste bord eerst worden gerestaureerd. Wie weet hoe lang het daar op zolder heeft gelegen?', besluit Ockeley.

Het Nieuwsblad - 3 mei 2011


Leerlingen bouwen fototentoonstelling over Asse vroeger en nu

Asse - De leerlingen van de Sint-Martinusscholen TSO-BSO in Asse stonden tijdens het open schoolweekend in voor een extra attractie met de fototentoonstelling 'Asse vroeger en nu'.

Tientallen oude foto's uit familiearchieven en de heemkring Ascania van Assese plekjes werden getoond naast foto's van de actuele toestand, door de leerlingen zelf creatief ingevuld.

Zie ook: http://www.martinustso.be. (rds)

Het Nieuwsblad - 12 mei 2011


Oorlogsgranaten in centrum Zellik

Arbeider doet opmerkelijke vondst tijdens graafwerken in tuin

Asse - Een arbeider van renovatiefirma 3D Concept & Realisation heeft in de tuin van een rijwoning op de Brusselsesteenweg in Zellik drie obussen uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. De man waarschuwde de politie en die stelde meteen een veiligheidsperimeter in. Ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om de granaten mee te nemen. De Heemkundige Kring Ascania vindt de vondst opmerkelijk en zal ze verder onderzoeken.

Koen Vanderpoorten & Jelle Schepers

Berichten over aangetroffen oorlogsmunitie zijn dan wel schering en inslag in de Westhoek, in onze regio zijn ze eerder schaars. Drie jaar geleden werd er nog wel een obus op de Asphaltco-site gevonden, maar granaten in een tuin in de verstedelijkte bebouwde kom van Zellik zijn een primeur.

Het was de 35-jarige Jarek die gisterenmiddag de springtuigen in het voormalige Chinese restaurant aan de Brusselsesteenweg, waar nog niet zo lang geleden een cannabisplantage opgedoekt werd, ontdekte. "Ik was aan het graven in de tuin, toen ik plots op iets hard stootte. Het bleek om drie oude granaten te gaan. Daarop heb ik de politie ingelicht", zegt Jarek. De lokale politie van de zone AMOW was snel ter plaatse om de buurt in te lichten en een veiligheidsperimeter in te stellen.

Veiligheidsperimeter

"Tijdens graafwerken voor funderingen van een veranda zijn drie obussen gevonden. De granaten zijn ongeveer 48 centimeter lang en hebben een diameter van 8 centimeter", zegt commissaris Daniel Noens van de politiezone AMOW. "De lokale politie werd opgeroepen en die stelde een veiligheidsperimeter in. Een grootscheepse evacuatie was niet nodig. Zolang niemand binnen de perimeter kwam, was er geen gevaar. DOVO heeft de tuigen na deskundige inspectie verwijderd." Verder onderzoek van de omgeving bleek niet nodig. "Er waren geen elementen die een verdere inspectie noodzakelijk maakten. De granaten dateren uit de Eerste Wereldoorlog en zijn van Duitse makelij. Ze zullen worden vernietigd op het vernietigingsterrein van Helchteren", reageert een officier van DOVO.

De Koninklijke Heemkundige Kring Ascania van Asse is verrast door de vondst. "Eigenaardig, want daar in Zellik zou je niet meteen obussen uit de oorlog verwachten", aldus Flor De Smedt, bestuurder van Ascania. "Ik kan niet meteen zeggen dat zich daar gevechten hebben afgespeeld. Het is toch op redelijke afstand van de toenmalige luchtmachtbasis, die grotendeels in Relegem lag. Mogelijk zijn ze door iemand gestolen van de Duitsers en begraven. We zullen de vondst in ieder geval bespreken en verder onderzoeken." Mensen die tijdens het spitten in de tuin oorlogstuigen vinden, blijven volgens DOVO best kalm, raken niets aan en verwittigen de politie.

Het Laatste Nieuws - 20 mei 2011


Diamant voor Sylvain en Mathilde

Asse - Sylvain Pelicaen en Mathilde Gotthold, beiden 86jaar, vierden hun diamanten huwelijk. Het kinderloze paar woont al heel lang op het Muurveld. De immer goedgemutste Sylvain is in Asse een van de laatste nog levende oudstrijders van WOII. Hij is ook al jaren bestuurslid van de heemkring Ascania en laat zich graag al eens opvallen met gastrolletjes in toneelstukken of als moppentapper. (rds)

Het Nieuwsblad - 9 augustus 2011


Probleemfrituur tegen vlakte geslagen

Asse - Aan het station van Asse ging woensdag de beruchte frituur 't Pleintje tegen de vlakte. Een roemloos einde voor de stenen constructie uit 1992 die al van bij de start vervloekt leek te zijn. Rudy De Saedeleir

Over de frituur op het stationsplein zijn de voorbije jaren, bij wijze van spreken, meer artikels geschreven dan er frietjes werden verkocht. Het verhaal leest dan ook als een soap.

Het begon in 1988, toen de gemeenteraad van Asse besliste om bij de herinrichting van het Stationsplein zelf een stenen frituurgebouw op te trekken, 'in harmonie met de omgeving'. Tot dan stond op het plein een houten frietkraam dat goede zaken deed.

Maar met die 'harmonie' begon ook de lijdensweg.

Schimmel

Het gebouw, begin 1992 voltooid, werd gehuurd door Rik Van Daele. Al snel bleek dat de constructie ongeschikt was om ze als frituur te gebruiken. Condensatie zorgde voor schimmel, tegels vielen van de muur, er was zelfs geen schouw of stromend water. Het gebouw zou nooit een controle van de gezondheidsinspectie doorstaan, meende Van Daele. Hij verkocht er geen enkele friet en dagvaardde de gemeente. In 1996 werd Asse veroordeeld tot een schadevergoeding van 660.000 Belgische frank (16.500 euro) aan Van Daele.

Na enkele jaren, en tegen het advies in om het gebouw af te breken, besliste het gemeentebestuur om het een tweede kans te geven. Een nieuwe huurder moest zelf instaan voor de aanpassingen en verbouwingen, in ruil voor een vrijstelling van huur gedurende anderhalf jaar. Dat werd Josée De Vos. Zij oefende de stiel al een kwarteeuw lang uit in Sint-Agatha-Berchem en leek dus de geknipte persoon. Vanaf juli 2000 waren er eindelijk weer frietjes te koop op het Stationsplein. Even leek het goed te gaan, maar al snel begon de zaak te slabakken. Er ontstonden spanningen tussen de uitbaatster en de omgeving, omdat de vrouw zich gedroeg als 'de burgemeester van 't plein'. De gemeente moest haar meermaals tot de orde roepen en ook steeds langer op haar centen wachten.

Schulden

In 2005 ging haar NV Clean Lux failliet, maar De Vos bleef de frituur in eigen naam verder uitbaten. Het schepencollege dagvaardde haar voor 'onrechtmatige bezetting', maar pas in augustus 2010 deed de vrederechter van Asse definitief uitspraak in het voordeel van de gemeente. Intussen was de frituur al enkele keren gesloten en heropend door onderaannemers. De Vos staat bij de gemeente nog voor ruim 40.000 euro plus intresten in het schuld, maar de vrouw is onvindbaar en woont niet meer in België.

Een nieuw frietavontuur is voor Asse uitgesloten. Gisteren werd het vervloekte gebouw door de gemeentelijke werklieden platgelegd. 'Het duurde even omdat alle nutsleidingen en meters nog uit het gebouw moesten gehaald worden', aldus Rik De Baerdemaeker (CD&V), schepen van Openbare Werken. 'We weten nog niet wat we gaan doen met de vrijgekomen ruimte, we wilden af van het gebouw. Voorlopig gaan we alles proper maken. Een nieuwe herinrichting van het plein wordt nog bekeken.'

De heemkring Ascania houdt aan het frituurfiasco alvast een souvenir over. De kraanwerker kon de aluminium platen 'frituur 't Pleintje' sparen, zodat ze naar het archief van de heemkring kunnen.

Het Nieuwsblad - 18 augustus 2011


Ecksteinkazerne komt in boek en film tot leven

Relegem - Het Pivo in Relegem pakt tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september groots uit. Het publiek kan er niet enkel kennismaken met het resultaat van de herinrichting, maar ook met de rijke militaire geschiedenis van dit domein van 20 hectare. RudyDeSaedeleir

De provincie Vlaams-Brabant begeleidt de Open Monumentendag dit jaar met een boek en een film over het Pivo, het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding, in Relegem bij Asse. Het domein van twintig hectare is sinds dertien jaar eigendom van de provincie. Die pompte al aanzienlijk wat miljoenen euro's in de herwaardering en de uitbouw van de site. Het resultaat van de forse investering in de herinrichting van de site in het voorbije jaar kunnen de bezoekers aanschouwen tijdens de Open Monumentendag. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het heden, als opleidingscentrum voor brandweer, politie, dringende geneeskundige hulp en ambtenaren, als aan het militaire verleden.

Van de militaire voorgeschiedenis resten vandaag nog een (beschermde) ballonloods, een waterreservoir, een schuilkelder, een stookgebouw en enkele loodsen. Het domein was vanaf de jaren 1920 een belangrijk militair (ballon)luchtvaartcentrum. Het was een luchtmachtkazerne, maar er werden nooit vliegtuigen gestationeerd. De vervallen ballonloods uit 1929, waarvan de toekomst nog steeds onduidelijk blijft, is een getuige van dat ballonverleden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een bevoorradingsdepot voor de hele Belgische Luchtmacht. De Ecksteinkazerne sloot de deuren in 1995 en werd in 1998 aangekocht door de provincie omwille van zijn goede ligging voor de uitbouw van haar vormingscentrum. Het was een van de eerste militaire sites die werden gesaneerd en een nieuwe bestemming kregen.

'Het oudste archief van de site kwam tien jaar geleden terug uit Moskou', zegt Luc Vandeweyer, historicus en medeauteur van het boek. 'In de Tweede Wereldoorlog werd dat archief meegenomen door de Duitsers, nadien namen de Russen het van de Duitsers mee. Met de teruggave van het archief vonden we belangrijk historisch materiaal terug over de toenmalige kazerne. Dat materiaal is verwerkt in het boek. Ook de heemkring Ascania en het kadaster waren zeer interessante bronnen voor deze publicatie. Zo werden nog heel wat mondelinge getuigenissen opgetekend.'

Het boek 'Het Pivo in Zellik-Relegem. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum' werd geschreven door Jaak Ockeley, Luc Vandeweyer en André Mertens. Het begint bij de voorgeschiedenis in Sint-Agatha-Berchem en eindigt 220 pagina's verder bij het huidige Pivo. Het boek is te koop voor twintig euro, onder meer via de provincie en de gemeente Asse.

Tegelijk maakte cameraman Johan Stoefs uit Asse in opdracht van de provincie een documentairefilm van twaalf minuten met de geschiedenis van de site. De film wordt in de toekomst vertoond aan groepen die de site bezoeken. Tijdens de Open Monumentendag wordt een extra lange versie van de film vertoond.

Het Nieuwsblad - 27 augustus 2011

--

Voormalige luchtmachtbasis open voor publiek

Asse - De voormalige luchtmachtbasis van Zellik/Relegem wordt tijdens de Open Monumentendag opengesteld voor het publiek. Tevens verschijnt een boeiend boek over de geschiedenis van de site.

De militaire basis van Zellik/Relegem ontstond kort na de Eerste Wereldoorlog en werd genoemd naar kapitein-commandant Serge Eckstein, die sneuvelde in Passendale. Op het gebied van 25 hectare werd een basis voor een ballon, zeg maar een kleine Zeppelin, ingericht, waarvan de indrukwekkende loods nog steeds overeind staat. Het monument is beschermd en zal op termijn worden gerestaureerd. De luchtmachtbasis speelde een rol tot de Koude Oorlog, en roept bij velen nog de herinneringen op van de militaire dienstplicht. In de jaren '90 werd hij gesloten en werd het immense terrein verkocht aan de provincie Vlaams-Brabant. Die vormde het om tot politie- en brandweerschool (PIVO). De huidige site bevat een twaalftal overblijfselen uit de periode, waaronder de ballonloods en de militaire blokken. Een groot deel is herbestemd, en er is intussen ook een park voor biodiversiteit.

"Naar aanleiding van de heraanleg en Open Monumentendag, met als thema 'Conflict', werd de geschiedenis van de site helemaal uitgesponnen. Het resultaat is een historische publicatie, een documentaire film, een historische tentoonstelling, een openluchttentoonstelling en een ecologische wandelroute", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor Cultuur. Het boek werd samengesteld door André Mertens, verbonden aan de provincie, en historici Jaak Ockeley (Ascania) en Luc Vandeweyer. Hierin wordt de bijzonder boeiende geschiedenis van de site uit de doeken gedaan, geïllustreerd met talloze archieffoto's. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september kan het publiek van 10 tot 18 uur kennis maken met het verleden en het heden. Vanaf 12 september kunnen groepen gratis rekenen op een gids om de site en het park te bezoeken. (KVDP)

Het Laatste Nieuws - 27 augustus 2011


Pikante expo over cinema Elisabeth

Merchtem/Asse - Cafébaas Louis Vercammen van De Kasaar heeft op de zolder van zijn café tientallen pikante filmaffiches van cinema Elisabeth in Asse gevonden. Schepen van Cultuur David de Valck (Open Vld) wil nu een tentoonstelling organiseren over de affiches en ook enkele oude seksfilms vertonen aan het publiek, om de herinnering aan de verloren gegane cinema levendig te houden.

Koen Vanderpoorten

Louis ontdekte de affiches van cinema Elisabeth toen hij op de zolder van het café, dat indertijd door zijn vader werd uitgebaat, aan het snuisteren was.

"Het zijn er een heel pak. Veel filmklassiekers, zoals Moonraker met James Bond, maar ook een reeks met de vermelding 'toegang verboden onder 18 jaar'", lacht Louis. De seksfilms hebben titels die tot de verbeelding spreken, zoals 'De hete wolvinnen', 'Tarzan, de schande van de jungle', of 'La grande partouze'. "Hilarisch", vindt schepen van Cultuur De Valck. "Met zo'n vondst uit de recente geschiedenis van de streek moeten we iets aanvangen." Rie Van Lemberghen uit Merchtem groeide op in Asse en herinnert zich cinema Elisabeth op de Steenweg in het centrum nog goed. "Ik ging er als jonge gast dikwijls naartoe. Nadat je een ticket had gekocht, werd je door iemand met een zaklamp naar je stoel gebracht. Ze draaiden daar inderdaad ook seksfilms. Ik ben zelf wel eens stiekem gaan kijken", bekent Rie met een brede grijns. De oude filmaffiches blijken bovendien erg zeldzaam volgens kenners.

Geschikte projector

"Cinemabaas Pierre Goossens kreeg die

affiches in Brussel mee samen met de filmspoel, maar moest ze daarna terug inleveren. Ik begrijp dan ook niet hoe er plots zoveel affiches kunnen opduiken in Brussegem", zegt Daniël Horlait van Heemkring Ascania, die erg verwonderd is over de bijzondere vondst op de zolder van het café.

Cinema Elisabeth sloot in 1983 de deuren. In 2008, 25 jaar na de sluiting, werden twee projectoren gerestaureerd en permanent tentoongesteld in de Heemkring en in de bibliotheek van Asse. Schepen De Valck denkt er nu aan om in café De Kasaar een tentoonstelling te organiseren.

"In de zaal kunnen we alle affiches tentoonstellen en we kunnen ook een aantal films projecteren. Als we enkele van die oude seksfilms kunnen terugvinden en een geschikte projector vinden dan moet het mogelijk zijn", vindt de schepen. "De films en de verdwenen cinema maken immers deel uit van onze recente geschiedenis."

Het Laatste Nieuws - 17 december 2011


Woonwijk nabij Pivo heet Kazernestraat

De nieuwe straat in de verkaveling langsheen het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (Pivo) krijgt de naam Kazernestraat. Dat heeft de gemeente beslist na overleg met voorzitter Jaak Ockeley van de heemkundige kring Ascania. De straatnaam verwijst naar de vroegere bestemming van de Pivo-site. Tot 1995 was hier een kazerne gevestigd van het Belgisch leger. (WDS)

Het Laatste Nieuws - 29 december 2011


Documenten

Comments