Documenten‎ > ‎Ascania in de pers‎ > ‎

Persoverzicht 2009Boek herdenkt missionaris Jozef De Wandeler

Asse - Bij heemkring Ascania verscheen het boek 'Broeder Ascanus, Congomissionaris uit Asse', geschreven door pater Joris Spanhove en broeder Luc Biesemans.

Beide auteurs overleden de voorbije maanden, maar omdat het manuscript zo goed als klaar was besliste de heemkring Ascania zich verder te ontfermen over de uitgave van het boek. Laurent Asselberghs uit Tollembeek verzorgde de eindredactie en de lay-out. Het boek handelt over het leven van broeder Ascanus (Egied Jozef De Wandeler, 1896-1972) uit Asse. Hij werd geboren in een gezin met 18 kinderen en trad toe tot de Broeders van O.L.V. van Lourdes in Oostakker. In 1929 mocht hij als één van de eerste vier bezielende broeders een nieuwe, zware opdracht aanvatten in Congo. Hij verbleef achtereenvolgens in Kisantu en Lemfu (Beneden-Congo), Molegbe (Boven-Congo) en Boudewijnstad (Oost-Congo). Luc Biesemans kende als gewezen congomissionaris en als expert in de volkerengeschiedenis in onze gewezen kolonie zeer goed de omstandigheden waarin De Wandeler terechtkwam. In 1966 keerde De Wandeler terug naar ons land. Hij overleed in Oostakker in 1972.

Naast het levensverhaal biedt het boek ook veel waardevolle informatie over de broederschool in de Nieuwstraat in Asse. In de inleiding, geschreven door Jaak Ockeley, wordt ook de geschiedenis van het onderwijs in Asse en het ontstaan van de broederschool belicht. Het boekje telt 124 bladzijden, waarvan 16 bladzijden met foto's, en is te koop voor 12 euro (exclusief verzendingskosten van 3 euro). (rds)

Bestellen kan via het rekeningnummer van de heemkring Ascania: 433-0114521-86.

Het Nieuwsblad – 4 juli 2009Sint-Martinuskerk na twee jaar uit de steigers


Asse De Sint-Martinuskerk van Asse is na bijna twee jaar definitief bevrijd van haar stellingen. Liefhebbers zijn vanavond welkom op een rondleiding langs de gerestaureerde hooggotische kerk.

Rudy De Saedeleir

'Wellicht heeft niemand in de geschiedenis van de kerk, ruim duizend jaar, haar ooit meer afgewerkt gezien dan vandaag', zegt Jurgen Tistaert, voorzitter van de vzw Vrienden van de Sint-Martinuskerk. 'Doorheen de eeuwen werden aan de buitenzijde altijd stukjes en beetjes gerestaureerd, bij gebrek aan middelen om alles degelijk te herstellen. Dit keer werd alles wat nog aan de buitenkant moest gerestaureerd worden, samen aangepakt.'

Vrijdag wordt het werk aan de centrumkerk definitief opgeleverd. Bij deze buitenrestauratie van twee miljoen euro werden de gevels van het hoogkoor (noordkant), de kruiskapel, de zuidtransept en zuidgevel (kant Kerkplein) en de westgevel (hoofdingang) aangepakt. 'Goed voor liefst 70 kubieke meter metselwerk, om maar te zeggen hoe erg de muren verweerd waren', weet Tistaert. 'Nu lijkt het nog wat op een lappendeken. Je ziet goed waar er nieuwe stenen werden aangebracht, maar binnen een jaartje egaliseert zich dat.'

Een kleine tien jaar geleden werden bij de eerste grote fase van de restauratie al de toren, de noordgevel en een deel van het hoogkoor vernieuwd. Voor de buitenrestauratie is het nu enkel nog wachten op de terugkeer van de glasramen in het hoogkoor, de kruiskapel en de zuidbeuk. De restauratie van die glasramen vormen aparte dossiers. 'De gedetailleerde opmaak van het bestek is zo goed als klaar en de aanbesteding komt na de zomervakantie op de gemeenteraad. Het resultaat van dat werk zullen we wel pas in 2012 zien', zegt Tistaert.

De vzw Vrienden Sint-Martinuskerk brengt tien procent van de restauratiekosten van de glasramen in, een afspraak die werd gemaakt om ook namens de Assese bevolking een steunend gebaar te stellen. De steun gaat via de Koning Boudewijnstichting, waardoor giften vanaf dertig euro fiscaal aftrekbaar zijn.

Vanavond lichten de Vrienden om 19.30uur de verschillende fasen en aspecten van de restauratie toe. Dr.-historicus Jaak Ockeley van de heemkring Ascania schetst het historisch belang en de evolutie van de kerk. Aansluitend geeft architect Mic Vyverman met beeldmateriaal een technische toelichting bij het dossier. Vervolgens is er een rondgang langs de gerestaureerde delen. Er is ook een tentoonstelling met vier fotoreeksen. (rds)

Giften voor de glasramen kunnen worden gestort op rekening 000-0000004-04 (Koning Boudewijnstichting) met vermelding LJ1939-JSMK - Vrienden Sint-Martinuskerk.

Het Nieuwsblad – 25 juni 2009Taal- en volkskundige Jozef Van Haver overleden


Asse - In het woon- en zorgcentrum Denderrust in Herdersem overleed zaterdag de Zellikse prof Jozef Van Haver. Van Haver, geboren in 1926, was emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Vooral als taal- en volkskundige genoot Van Haver een zeer grote waardering in de academische wereld.

Hij publiceerde zelf meer dan dertig werken rond taal- en volkskunde in Vlaanderen (zie websiteAscania).

In Asse was hij ruim vijftien jaar een erg gewaardeerde medewerker van de heemkringAscania, waarvan hij tot 2004 ook ondervoorzitter was. Voor de heemkring verzorgde hij vooral bijdragen over Zellik.

In Zellik was Jozef Van Haver verscheidene jaren voorzitter van de kerkraad van de Sint-Bavoparochie.

De laatste vijf jaar verbleef hij in het woon- en zorgcentrum Denderrust.  De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 26 juni om 11 uur in de Sint-Bavokerk in Zellik. Jozef Van Haver werd 83.


Het Nieuwsblad Online – 23 juni 2009Nieuwe toekomst voor De Zwaan


Zellik - De leegstaande herberg De Zwaan in Zellik heeft een nieuwe eigenaar. De authentieke kroeg werd zopas verkocht aan de Aramese zakenman Alexandre Toko (36) uit Zellik. Hij wil het gebouw renoveren. Heemkring Ascania, die eerder al pleitte om het gebouw te beschermen, wacht met een bang hart af.

Wim De Smet

Café De Zwaan staat niet aangestipt als beschermd gebouw, maar voor de inwoners van Zellik is het pand wel een monument. De oudste delen van de herberg dateren van de zeventiende eeuw. Meer dan honderdvijftig jaar was het café, met bijhorende boerderij, in handen van de familie Moerenhout. Toen Lisa Moerenhout, de laatste cafébazin, vorig jaar overleed, stond het gebouw leeg. De erfgenamen beslisten het historische pand te verkopen. De Aramese zakenman Alexandre Toko zag zijn kans schoon. «Mijn familie woont al vijfentwintig jaar in Zellik en dit cafeetje heeft me al die tijd gefascineerd», vertelt Toko. «Toen we zagen dat het stond te verkommeren, hebben we contact opgenomen met de familie. Ik ben trots dat ik de nieuwe eigenaar ben van dit historische gebouw.»

Proefstuk

De familie Toko is met de aankoop van De Zwaan niet aan haar proefstuk toe. De voorbije jaren startten de Arameeërs al een supermarkt, een snackbar en een broodjeszaak in Zellik. «Wij zijn naar België gevlucht omdat we als christenen werden vervolgd in Turkije», vertelt Alexandre Toko. «We hebben ons meteen geïntegreerd. Wij zijn een volk van harde werkers. En mijn drie kinderen gaan naar de Nederlandstalige school in het dorp.» Over de kostprijs van de aankoop, wil Alexandre niets kwijt. Zijn toekomstplannen doet hij wel uit de doeken. «De gevel van De Zwaan moet bewaard blijven», luidt het. «Binnenin moeten we alles vernieuwen. Het café, het bijhorende zaaltje en de toiletten werden altijd netjes onderhouden, maar alle tafels en banken zijn versleten. We willen van De Zwaan een leuke ontmoetingsplaats maken, wellicht een restaurantje», vervolgt Toko. «De tuin kunnen we gebruiken om enkele dieren te laten grazen. Dat is leuk voor de kindjes.» Heemkundige kring Ascania is blij dat de nieuwe eigenaar het gebouw wil opsmukken, maar hopen toch dat hij het in ere laat. «Het is jammer dat de herberg nooit beschermd werd», zegt Flor De Smedt van Ascania. «Wij hebben destijds gevraagd om een beschermingsdossier op te starten, maar die procedure werd nooit uitgevoerd. Gebouwen die dateren van de zeventiende eeuw zijn zeer zeldzaam. Het is een typisch boerenhof dat herinnert aan het landelijke verleden van Zellik.»


Het Laatste Nieuws – 18 juni 2009Met Ascania op uitstap naar Beneden-Rijn


Asse - De jaarlijkse daguitstap met de heemkring Ascania gaat op zaterdag 13 juni naar de Beneden-Rijn. Op het programma staan onder meer de Onze-Lieve-Vrouw-Munsterkerk in Roermond, het indrukwekkende nieuwe Römer Museum en de Sint-Viktor Dom in Xanten.

Het avondbuffet wordt genoten in Zaltbommel. Vertrek om 7.15 uur in Asse aan het Boekfosplein, terug rond 22 uur. Deelname in de reiskosten 65 euro. Daarin is begrepen de bus, de toegang tot de Romeinse site in Xanten, een licht ontbijt in Roemond, middageten in Xanten en een avondbuffet in Zaltbommel.

Inschrijven door overschrijving van 65 euro op bankrekening 433-0114521-86 van Kon. Heemkring Ascania of bij Flor De Smedt, Mollestraat 9 of Jaak Ockeley, Kapellestraat 36.

Het Nieuwsblad Online – 31 mei 2009Beneden-Rijn


Asse - De heemkring Ascania trekt op zaterdag 13 juni op haar jaarlijkse daguitstap naar de Beneden-Rijn. Op het programma staan onder meer Roermond, Xanten, het nieuwe Römer Museum en de Sint-Viktor Dom en de bedevaartplaats Kranenburg. Meer info op www.ascania.be. (rds)


Het Nieuwsblad – 19 mei 2009Zus bezoekt voor het eerst graf van Engelse soldaat
'Ik wist niet dat hij hier begraven lag'


69 jaar geleden sneuvelde de Engelse soldaat Arthur Relf tijdens de 'Battle of Asse'. Zijn zus Pam (80) bezocht nu voor het eerst zijn graf in Asse. Ze weet nog maar acht jaar van het bestaan van het graf.

Rudy De Saedeleir

Asse - Pam Relf uit het Engelse Kent is de jongste zus van sergeant Arthur Relf. Hij is een van de acht Britse soldaten van het regiment van de Hussards (huzaren) die op 18 mei 1940 aan het station van Asse in een tankslag sneuvelden tijdens de zogenaamde 'Battle of Asse'.

Samen met een soldaat die in de Mollemseweg sneuvelde, kregen ze als eersten een laatste rustplaats op het nieuwe kerkhof van Asse.

'We wisten wel dat hij ergens in België een graf had, maar waar precies wist ik niet tot acht jaar geleden Leon Leeman me contacteerde', vertelt de bejaarde vrouw. Toen haar oudste broer sneuvelde, was Pam amper tien jaar. Het gezin Relf telde vier kinderen, twee jongens en twee meisjes.

Assenaar Leon Leeman is de broer van dokter Laurent Leeman die ook al jaren correspondeert met nabestaanden van de in Asse begraven Engelse soldaten.

'Acht jaar geleden stapten op een dag enkele Engelsen binnen in café De Wijndruif', vertelt Leon. 'Ze waren op zoek naar het graf van Trevor Atkinson, een van de twee Engelsen die op het kerkhof van Mollem begraven liggen. Ze waren het spoor kwijtgeraakt omdat op hun briefje Hullem stond, in plaats van Mollem. Ik ben toen met hen meegegaan en kwam zo te weten dat ze ook contact hadden met familieleden van andere Engelsen die in Asse begraven liggen. Daarop ben ik zelf naar Kent getrokken, waar ik Pam vond, de zus van Arthur Relf. We hebben haar uitgenodigd met de Oudstrijders van Asse om het graf te komen bezoeken, maar het heeft tot nu geduurd voor ze al haar moed bijeenraapte.'

'Ik dacht: laat ik het nu doen, nu ik het nog kan', vertelt Pam, die nooit van reizen gehouden heeft. Al raakte ze pas overtuigd toen haar dochter Carole en schoonzoon Andrew Drummond beloofden mee te gaan. Ook haar man Fred Bowles en kleindochter Elisabeth kwamen mee.

In de namiddag trok het gezelschap met Ascania-oorlogskenner Jef Vermeiren naar het station om uit te leggen hoe de tankslag destijds verliep. Er was ook een getuige, toen een jongetje van negen, uit Asse die vertelde wat hij toen heeft gezien. 'Dat was heel emotioneel voor haar, maar ze was blij dat ze toch gekomen was', getuigt Jef. De Engelsen trokken 's avonds naar Brugge.

Het Nieuwsblad – 30 april 2009Erfgoeddag zet oudste wijkverenigingen in de kijker
'Jonge gezinnen voelen zich hier snel thuis'


De Erfgoeddag in Asse zet enkele wijkverenigingen in de kijker. In Zittert, Terlinden en De Waaik wordt burenvriendschap al bijna dertig jaar vormgegeven in een gezellige wijkwerking.

Rudy De Saedeleir

Asse - De wijkvereniging van Terlinden viert volgend jaar haar dertigjarig bestaan. 'Bij ons eerste kampvuur in 1980 kwamen we met zo'n veertig buren samen op een weide. Iedereen bracht zijn eigen zitje en wat drank mee', vertelt André De Jonghe, voorzitter van de wijk Terlinden. 'Nu plaatsen we een tent. Ieder jaar komen tot 250 inwoners naar het buurtfeest. In Terlinden kwamen de voorbije jaren veel jonge gezinnen wonen en die zijn heel blij dat hier zo'n goede buurtwerking bestaat. Dat maakt het voor hen makkelijker om hun buren te leren kennen en zich hier thuis te voelen.'

Terlindenaar Marcel Van den Broeck, die vanwege zijn hoge leeftijd verhuisde naar een appartement in het centrum, maakte als filmamateur en lid van de Fotoclub Ternat jarenlang filmpjes en foto's van alle buurtfeesten van Terlinden. Een waardevolle collectie, zo blijkt nu. 'Johan De Wolf en Luc Jasmes, twee van mijn luitenanten, distilleerden daaruit een DVD van 35minuten, die we zondag in 'tSmiske (Gemeenteplein) doorlopend vertonen', aldus De Jonghe.

Ook Zittert blikt met een fotopromenade en tentoonstelling terug op het oude wijkgebeuren. Bij mooi weer kun je zondag meetschieten. Dat is een uitstervende en sterk aan Asse gebonden volkssport. Locatie: Zittert19.

De derde wijk, letterlijk De Waaik (Boekfos, Bloklaan en omliggende) viert in augustus haar dertigjarig bestaan. Het grote feest is voor de zomer, maar zondag hangen in de Waaik alvast de vlaggen uit.

Andere blikvangers in Asse tijdens de Erfgoeddag zijn de Ascania-tentoonstelling Wie schrijft, die blijft in het Oud Gasthuis, met een selectie uit de unieke brievencollectie van de heemkring Ascania. Nog in het Oud Gasthuis brengt acteur en Assenaar Mark Vandenbos om 11uur en om 15uur de voorstelling Een handdruk van verre en tot wederzien; Brieven uit WOI, gebaseerd op de briefwisseling tussen een Assese krijgsgevangene en zijn familie. Johan Stoefs en Willy Marivoet maakten beelden bij het verhaal.

Voorts zijn er op de Markt (bij regen in zaal Emmaüs) een Vlaamse kermis en driekamp, met bollen, meet- en bakschieten, maar ook andere vergeten volks- en cafésporten. Doorlopend is er ook een Erfgoedzoektocht. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats van 10 tot 18uur. Vanaf 13uur is er een gratis pendelbus tussen het gemeentehuis, Zittert en de Markt..

Het Nieuwsblad – 25 april 2009Erfgoeddag over vriendschap in Asse: het volledige programma


Asse - De 9de editie van de Erfgoeddag op zondag 26 april staat in Asse helemaal in het teken van vriendschap. Onder her motto 'Uit vriendschap!?' werkte de Assese erfgoedwerkgroep drie kleurrijke invalshoeken uit: burenvriendschap, spelvrienden en pennenvrienden. Hierbij het volledige programma

Wijkparcours: Beter een goede buur dan een verre vriend

De wijkverenigingen Zittert, Terlinden en De Waaik tonen wat burenvriendschap is. Aan de hand van foto's, oude filmpjes en vlaggen gidsen zij u vrolijk door hun wijk. Hoeft u normaal niet in deze wijken te zijn, dan is Erfgoeddag het perfecte excuus om eens te gaan gluren bij de buren. Op Zittert teleporteert een fotopromenade - en tentoonstelling je naar het oude wijkgebeuren, bij mooi weer worden de meten gelegd en kan er gemeetschiet worden! Centrale locatie: Zittert 19

Terlinden monteerde de mooiste wijkmomenten in een kleine reportage, te bekijken in 't Smiske. Niet op Terlinden dus, maar op 't Gemeenteplein. Rond het haardvuur wordt het vast en zeker ook gezellig.

De Waaik viert in augustus haar 30-jarig bestaan. Het grote feestmoment is voor de zomer, voor Erfgoeddag hangen de bewoners van De Waaik graag hun vlaggen uit!

Tentoonstelling: Wie schrijft, die blijft

In het Oud Gasthuis snuister je in de unieke brievencollectie van Ascania, zoals brieven geschreven onder het bewind van Napoleon, nieuwjaarsbrieven aan het eind van de 19de eeuw en echte telegrammen.

Voorstelling: Een handdruk van verre en tot wederzien. Brieven uit WOI.

Ascania bezit de briefwisseling tussen een Assese krijgsgevangene en zijn familie. Een droevig maar tegelijk mooi verhaal over vriendschap, het leven in Asse en Duitsland tijdens de eerste wereldoorlog. Omdat je de brieven onmogelijk allemaal kan lezen tijdens de tentoonstelling, werd er een voorstelling van gemaakt. Assenaar en acteur Mark Vandenbos maakte een selectie en leest, samen met anderen, voor. Johan Stoefs en Willy Marivoet maakten beelden bij het verhaal. Er zijn voorstellingen om 11 en 15 uur in de kapel van het Oud Gasthuis.

Vlaamse kermis en driekamp: bollen, meet- en bakschieten op de Markt

De Markt van Asse wordt omgetoverd tot een heuse Vlaamse kermis. De ' Verenigde Meetschutters' brengen hun 'meten' naar de Markt en geven demonstraties. Om 16.00 uur kan het publiek deelnemen aan een grote wedstrijd, met - zoals dat vroeger de gewoonte was - prijzen in natura. Andere sporten zijn: kegelspel; bakschieten, sjoelbak, en pietjesbak. Ook voor de kinderen zijn er leuke spelletjes. Bij regenweer verhuizen de volksspelen naar het Emmaüszaaltje, het meetschieten naar Kerkstraat 4.

Erfgoedzoektocht

Doe samen met je vrienden mee aan de erfgoedzoektocht en maak kans op leuke prijzen! Het wedstrijdformulier vind je in de speciaal voor Erfgoeddag heruitgegeven Asschenaar, verkrijgbaar op elke locatie. Alle antwoorden zijn terug te vinden op het erfgoedparcours. Zo moeilijk kan het dus niet zijn!

Gratis pendeldienst

Alle activiteiten vinden plaats tussen 10.00 en 18.00 uur en zijn volledig gratis. Vanaf 13.00 uur brengt een pendelbus je van de ene naar de andere activiteit. Haltes: Weversstraat (gemeentehuis) - Zittert - Markt


Het Nieuwsblad Online – 25 april 2009Bekende koppen in boekvorm


Asse - Heemkring Ascania brengt op 8 mei het nieuwe boek 'Koppen van bij ons' uit, over de legendarische 'Koppen'-reeks van kunstschilder Karel De Bauw. Dat is een verzameling portretten van volksfiguren uit Asse die luisteren naar namen als Zjorsken den bedelaar, Manke Fiel, Bert en Sjat, Jef Kabal, Fong van Tieres of De Vos van de Kalle. De portretten worden gebundeld, samen met de pentekeningen van Karel De Bauw. Twintig van deze kleurrijke 'Koppen' werden geschreven door de schilder zelf, de overige teksten zijn van Eugeen Van den Broeck en zuster Lutgardis. De oorspronkelijke teksten werden grammaticaal aangepast aan de nieuwe spelling zonder dat aan het volkse karakter werd geraakt.

Het boek telt 222 pagina's en 23 illustraties. Tot 30 april bedraagt de voorintekenprijs 16 euro, te storten op het rekeningnummer 433-0114521-86. Het boek is af te halen tijdens de expo in Asse van 8 tot 17 mei. Na 1 mei kost het boek 18 euro. (WDS)


Het Laatste Nieuws – 21 april 2009Heemkring Ascania publiceert Koppen-reeks van schilder de Bauw
Volksfiguren komen tot leven


Bij heemkring Ascania in Asse verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling over kunstschilder Karel de Bauw een boek waarin diens legendarische 'Koppen'-reeks voor het eerst wordt gebundeld.

Rudy De Saedeleir

Asse - Elk dorp heeft - of had - zijn volkstypes, zijn 'koppen'. In veel dorpen zijn de namen al tientallen jaren begraven en vergeten omdat nooit iemand de moeite nam de verhalen op te schrijven en te bewaren voor de volgende generaties. Asse is daarin gelukkig een grote uitzondering. Zo verscheen tussen 1958 en 1991 in het driemaandelijkse tijdschrift Ascania een waardevolle verzameling portretten over rasechte Assese volksfiguren. Belangrijkste auteur van die volkse portretten was de Assese kunstschilder Karel de Bauw (1909-2002), stichter en eerste voorzitter van de (intussen enige Koninklijke) heemkring Ascania.

'Karel kende al die folkloristische figuren van op de eerste rij', getuigt huidig Ascania-voorzitter Flor De Smedt. 'Hij voelde zich enorm tot hen aangetrokken. Ze stonden talloze keren model voor hem. Hij praatte vele uren met hen, hij kende hun nukken en hun goede kanten.'

Namen als Zjorsken den bedelaar, Manke Fiel, Bert en Sjat, Pië Klaus, Jef Kabal, Baaïl, Fong van Tieres of De Vos van de Kalle werden mede daardoor legendarisch. Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Karel de Bauw vindt van 8 tot 17mei in het Oud Gasthuis in Asse een grote retrospectieve tentoonstelling plaats, samengesteld door zijn zoon Jan.

Tentoonstellingen over Karel de Bauw zijn een zeldzaamheid omdat haast al zijn 2.600 werken in privé-bezit zijn en weinig werk opduikt op veilingen. Ook zijn bekende 'koppen' krijgen in het Oud Gasthuis een plekje.

'Het was een unieke gelegenheid om die oude teksten eens te bundelen', zegt De Smedt. 'Voor het boek hebben we de oorspronkelijke teksten grammaticaal aangepast aan de hedendaagse spelling om ze weer vlot leesbaar te maken. Aan de dialectwoorden, die het authentieke volkse karakter bepalen, raakten we niet. Twintig van de 31 portretten zijn van de hand van Karel, die ook als schrijver bijzonder getalenteerd was.'

Het boek telt 222bladzijden en 23illustraties, pentekeningen van Karel de Bauw. Tot 30april bedraagt de voorintekenprijs 16euro. Het boek is af te halen tijdens de tentoonstelling in Asse van 8 tot 17mei. Na 1mei kost het boek 18euro, eventueel te vermeerderen met verzendingskosten (3euro).

Voorintekenen kan door storting van 16euro op het rekeningnummer 433-0114521-86 van heemkring Ascania.


ZJORSKEN DEN BEDELAAR
Laatste landloper


ASSE - Georges Louis (1900-1965), Zjorsken den bedelaar, was de laatste landloper van Asse. Hij had kost en inwoon in Mollem en bezocht iedere dag een ander dorp, met de zon mee van oost naar west. Overal had hij zijn vaste 'klanten', meestal boerderijen.
Als bedelaar kon hij het zich zelfs permitteren tegen de mensen te zeggen dat hij 'geen nieuwe klanten meer aannam'. Hij had een grondige hekel aan auto's en aanvaardde nooit de voorrangsregels. Op een koude januariavond in 1965 werd hij op de Rottenberg bij het oversteken van de steenweg doodgereden. Karel de Bauw maakte van hem een vijftal schilderijen. (rds) 

GIELEN ZWAK
Vrije vogel van kruisborre


ASSE - Wellicht de merkwaardigste figuur uit het boek. Het verhaal over Egidius Vleminckx, alias Gielen Zwak (1863-1929) van 1964 berust grotendeels op vertellingen. Na de dood van zijn ouders leefde Gielen als zonneklopper in een hut in Kruisborre. Hij zag eruit als een verwilderde bosmens. De pentekening maakte Karel de Bauw op basis van de enige foto van Gielen Zwak, destijds in bezit van Manke Fiel. Gielen had zijn adressen waar hij eten kreeg, was gepassioneerd door (vrije) vogels en verknocht aan Sint-Antonius. Hij overleed aan koudvuur, opgelopen door onvoldoende verzorging van zijn handen en voeten. (rds)

DE VOS VAN DE KALLE
Uilenspiegel van Krokegem


ASSE - De Vos (of Jef) van de Kalle (1899-1975), de Uilenspiegel van Krokegem, reisde van 1925 tot 1960 samen met de Witten (Gielen van Beneden) de Brabantse kermissen af met zijn spiegeltent De Witte Vos. Ook Krokegem-kermis was in het interbellum een kermis met grote uitstraling, met tot acht spiegeltenten met automatische orgels, later in combinatie met jazzorkesten. Ook de ezelskoers - Krokegem had de meeste ezels van Asse - was legendarisch. Jef stond bekend als een onvervalste grapjas, maar hij was ook heel behulpzaam. Karel de Bauw gebruikte hem tussen 1932 en 1971 voor talrijke schilderstaferelen. (rds) 

Het Nieuwsblad – 18 april 2009Nieuwe verkaveling heet Aandenberg


Zellik - De gemeenteraad zet het licht op groen om de nieuwe verkaveling in de Van Malderenstraat in Zellik de naam Aandenberg te geven. De naam Aandenberg is een voorstel van historicus Jaak Ockeley van de heemkring Ascania. Volgens het goederenboek van de Sint-Baafsabdij heette het hoger gelegen deel dat aansluit op het Breughelpark oorspronkelijk Aandenberg. De betekenis is duidelijk: vanaf het dieper gelegen Breughelpark ligt de nieuwe verkaveling 'aan den berg'. (WDS)


Het Laatste Nieuws – 25 februari 2009Manke Fiel krijgt gedenksteen


Asse - De gemeente Asse, heemkring Ascania en wandel- en recreatieclub Manke Fiel onthullen nu zondag een gedenksteen voor Theophiel Van Vaerenbergh, in Asse bekend als Manke Fiel. Vooraf start om 14.30 uur een wandeling aan de Sint-Martinuskerk. Via landweggetjes stappen de deelnemers naar het gehucht Terlinden. Na de inhuldiging is er een expo met receptie in zaal 't Smis. Meer info op 02/452.76.59. (WDS)

Het Laatste Nieuws – 14 februari 2009

Documenten

Comments