Dialectofoon‎ > ‎

Dialectofoon 251-300


001-050
 • 051-100 • 101-150 • 151-200 • 201-250 • 251-300 • 301-350 • 351-400 • 401-450 • 451-500

aflevering 269 - 20 april 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

aflevering 270 - 27 april 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

aflevering 271 - 4 mei 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

aflevering 272 - 11 mei 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

Een kleine greep uit de woordjes die Lode Pletinckx en René De Rop hierin behandelen:

  • Wie herinnert zich nog een golfke, een gebreid jasje met lange mouwen, zowel voor dames als heren.
  • Er wordt ook gesproken over ne kiekerndief, niet enkel in de betekenis van een sperwer maar ook als de aanduiding van een haveloos iemand.
  • Een ander leuk woordje dat in de uitzending passeert: huuzn, het uitstrooien van mest – gieëzn wordt in de regio als een synoniem gebruikt.
  • Een typisch Asses woord is ook nen tots, waarmee een denappel wordt bedoeld.
  • Tot slot: ne sjèntegen: een zonderling, eigenaardig moeilijk persoon.

aflevering 286 - 19 oktober 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden
Veldmaais_asse

De Taalkamer van het Asses van deze week is aflevering 286 van Dialectofoon, uitgezonden op 19 oktober 1997 op radio Viva. In deze uitzending hebben Lode en René het voor een groot deel over de Véldmaaisj (veldmuis), een volkstoponiem voor een verdwenen stukje van de (toenmalige) Bergestraat in Asse.

Het gaat om de plaats aan de kruising van de huidige Parklaan, de Pastinaken en de Boekfos ter hoogte van de eigendom van de familie Hubert Van Houtven-Agnes Fieremans. De verdwenen huisjes op deze aquarel van Cyriel Bogaert lagen in het verlengde van het huidige smalle stukje van de Pastinakenstraat, richting Neerstraat. Toen heette dat nog de Bergestraat. De plaats moet er gekrioeld hebben van de veldmuizen.

Om het kruispunt - de huidige rotonde aan de Belvédère, nu de Sint-Martinusmiddenschool - aan te leggen werden door de gemeente een reeks huisjes onteigenend. Ze werden afgebroken in 1969. De beuk op het midden van de rotonde is nog een restant van toen.Paula De Rijck, die in de uitzending aan het woord komt, heeft er nog gewoond, net als kunstfotograaf Maurits Heuninckx zaliger, ook een vaste klant van Dialectofoon. Beiden geven mooie getuigenissen uit eerste hand over die verdwenen buurt. Andere bewoners waren aquariummaker Verbestel en de familie van de legendarische facteur Jan Van de Voorde, broer van Dolf van café De Pandoer op Ten Berg. Er was ook het café In de Veldmuis bij Sanders, tevens de geboorteplaats van Julien Van Cappellen.

Enkele andere leuke woordjes in dit programma:

  • Néikeln (netels): druiven en pruimen werden bedekt met netels om langer te bewaren en om de natuurlijke waas erop niet te laten verdwijnen. Louis Catoir citeert in dat verband ook de ossekloeët, een grote pruimensoort (Belle de Louvain).
  • Oovervaaimen (van een boom): het woord staat niet in het Woordenboek van het Asses maar zou hebben bestaan in twee betekenissen: het omcirkelen van een boomstam met de twee handen en het slaan van paaltjes rond een jonge boom (om te vermijden van dieren de schors afeten). Een vaaim zelf is Asses dialect voor een dik touw.

aflevering 287 - 26 oktober 1997
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden
Patattenschillen werden vroeger courant gebruikt om de schoorsteen te kuisen. Men stak de schillen 's avonds bij de laatste kolen in de kachel. Dat maakte het roet in de schouw droog, waardoor het naar beneden viel. Deze en andere verhalen hoor je terug in Dialectofoon nr. 287 van 26 oktober 1997.

In deze aflevering hoor je wat de Assenaar zei tegen handboeien, hebben Lode en René het over een vaam of vadem (oude lengtemaat, tweemaal een el) en over schramoeille, het gruis van de steenkool.

Ook zeer interessant en leuk om terug te horen zijn de getuigenissen over deze levensechte tekening van Cyriel Bogaert. Wie herkent hierin nog de Mollestraat? Het hoge dak achteraan is dat van de huidige gemeenteschool. Op de website van Ascania kunt U over de toenmalige schuren van Mollestraat een mooi stukje teruglezen van Zjeun Van den Broeck.

aflevering 296 - 4 januari 1998
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

aflevering 297 - 11 januari 1998
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

Vandaag zetten we aflevering 297 van Dialectofoon van  11 januari 1998 online. Lode Pletinckx en René De Rop hebben het onder meer over uilen, draaiende winden, staande weer', incontinentie, halfwezen, wiggel-waggel, 'van de maar (maan) bereden', ne platten toeker en vanaares

Er wordt in de loop van het programma ook verwezen naar het dorp met 'twaalf huizen en dertien ovens', een populaire, oude uitdrukking/volkswijsheid  waarmee Bekkerzeel wordt bedoeld. Volgens de overlevering - een exacte bron is blijkbaar niet bekend - telde het dorp op een bepaald moment twaalf huizen, maar dertien ovens. Ieder huis had toen nog een eigen oven om brood te bakken. Op het bezit van ovens bestond in de feodale tijd een belasting. De dertiende oven in Bekkerzeel zou toebehoord hebben aan de Waarboom, waarvan de woning op Groot-Bijgaarden stond, maar de oven zich nog net op grondgebied Bekkerzeel bevond.

In het archief van heemkring Ascania vinden we daarover het volgende terug:

Volgens J. Lindemans (Toponymie van Bekkerzeel) bestond Bekkerzeel in 1437 uit 15 huizen, waaronder 5 bewoond door arme lieden; in 1472 waren er 22; in 1492, na de beroerde tijden van Maximiliaans regering was het getal op 12 teruggevallen; in 1496 waren er weer 16 en in 1523 terug 27, waaronder 4 huizen van geestelijken, 3 hoven (Ginderomme, Boterberg en Zittert), 14 hofsteden van welstellende lieden, 5 armen mensenhuizen en 1 ledige woning. Op 17 januari 1684 werd Bekkerzeel evenals tientallen andere Brabantse dorpen door de Fransen platgebrand. Alleen 5 huizen en 3 asten bleven overeind. In 1686 zijn er 7 huizen, 1 brouwerij en 1 herberg.


aflevering 298 - 18 januari 1998
URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden