Activiteiten‎ > ‎

2009 - Uitstap naar Beneden-Rijn


13 juni 2009
Uitstap Ascania naar Roermond, Xanten en Kranenburg.
(uit tijdschrift Ascania 2009-3)

Op 13 juni 2009 vertrokken we met 51 leden van Ascania voor een daguitstap naar de omgeving van de Beneden-Rijn.

Een ganse dag zon, wie had dat na een regenachtige week durven dromen. Zo is iedereen in de beste stemming voor deze toch lange rit. Een belangrijke afwezige op deze uitstap was de erevoorzitter Flor De Smedt. Het zou voor hem een te zware dag worden, toch had hij vooral Xanten graag bezocht, de ganse dag waren we in gedachte bij onze vriend Flor.

We reden richting Luik naar Roermond. Daar genoten we in het Munsterhof van een lekkere kop koffie met gebak.

Begin van ons bezoek. Voor de ingang van de kerk, luisterend naar de gids.

Voor de ingang van de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk stond de gids ons op te wachten. Zij vertelde ons dat met de bouw van de cisterciënzer vrouwenabdij werd begonnen in 1218. Het hele Munstercomplex bestond uit meerdere gebouwen. Aan de zuidzijde stonden de kloostervertrekken die met een kruisgang met de kerk verbonden waren. Aan de westkant was er aanvankelijk een tiendschuur, die later werd veranderd in een abdissenhuis.

Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Roermond.


Praalgraf Graaf Gerard van Gelre en zijn echtgenote Margaretha van Brabant.

Bovendien stonden aan het huidige Munsterplein en de Hamstraat diverse verblijf- en dienstengebouwen. De Munsterkerk is in Nederland het enige voorbeeld van een kerk in laat-romaanse stijl en behoort hierbij tot de Rijnlandse romaanse groep. Uiteraard is de kerk zelf het pronkstuk van de voormalige abdij, de oostelijke zijde is zuiver romaans, maar de westelijke zijde heeft al gotische kenmerken. Binnen, onder de grote koepel, is een uniek rijksmonument: het vorstelijke praalgraf waarin Graaf Gerard van Gelre en zijn echtgenote Margaretha van Brabant begraven liggen. Het graf is meer dan 775 jaar oud en werd in 2006 gerestaureerd. De gids wijst erop dat zij ons niet mag rondleiden zolang er mensen zitten te bidden, maar toch heeft ze ons achteraan in de kerk fluisterend een en ander toegelicht. Onder leiding van de gekende architect Pierre Cuypers werd, aan het einde van de 19de eeuw, de kerk compleet gerestaureerd en verbouwd. Het werd een spraakmakende restauratie.

Na dit bezoek rijden we via Venlo naar Xanten, een stadje aan de zuidoever van de Neder-Rijn, waar we buiten op een terras en in het zonnetje genieten van een uitgebreide broodjesmaaltijd. Dan wandelen we langs de kermisattracties naar de kathedraal.

Even wachten op de gids voor de Sankt-Viktor-dom in Xanten.

In 360 na Christus werd in Xanten missionaris Victor vermoord. Op zijn graf werd later de Sankt-Victor Dom opgericht, de grootste kathedraal tussen Keulen en de zee. De eerste steen werd gelegd in 1263, er zijn twee Romaanse torens en een schip met vier zijbeuken opgetrokken in gotische stijl. In het hoogkoor hangen wandtapijten uit de 16 de eeuw.

Xanten is meer dan een bezoekje waard: opgravingen wijzen op een nederzetting in de midden-steentijd. Groot werd Xanten in de tijd van de Romeinen. Zij vestigden er een legioen en noemden de stad Colonia Ulpia Traiana. Deze stad groeide in geen tijd uit tot een belangrijk centrum aan de Rijn met 15.000 inwoners. Na de vernietiging van de stad door de Franken werd de site niet meer herbouwd, zodat dit een ideaal terrein is voor archeologen.

We stoppen aan het APX, het Archelogisch Park Xanten. In dit grote park is heel wat te zien, genoeg om er een ganse dag in rond te wandelen: een amfitheater, een Romeinse herberg, een speeltuin, tempels enz. we bezoeken eerst het nieuwe Römer Museum. Het is indrukwekkend met een imposante entreehall. Een modern opgezette route nodigt ons uit om de geschiedenis van de Romeinen te herontdekken. We bewonderen er allereenvoudigste voorwerpen uit het dagelijkse leven van de Romeinen, van kledij, juwelen, wapens, uitrustingen, muurschilderingen, grafstenen tot een Romeins transportschip en nog zoveel meer.

Römer Museum en Grote Thermen in Xanten.

Naast het museum staat het Grote Thermen Xanten gebouw. Het is een kopie van de Romeinse thermen en gebouwd op de funderingen van deze Romeinse thermen.

Het was keizer Hadrian die in 125 na Christus de Thermen liet bouwen en ze werden in 275 na Christus vernield. In 1879 werden ze weer ontdekt en sinds 1880 weer opgegraven.

De Romeinen hadden een buitengewone badtraditie: een afdeling met heetwaterbad, met warmwaterbad, met koudwaterbad, zweetkamers, kleedkamers en een sportterrein.

De glas-staal-constructie over het badgebouw van de grote Thermen toont de grootte van het vroegere antieke project. Ik denk dat elke archeoloog, die aan APX een bezoek brengt hier zeker een fantastische en onvergetelijke dag beleefd.

Iets voor 17 uur rijden we via Kleve naar de bedevaartplaats Kranenburg. Het H. Kruis dat in de Sint Peter en Paul Dom van Kranenburg wordt vereerd, werd in de 13 de eeuw 'het uit een hostie ontstane wonderdadige Kruis' genoemd. Het verhaal doet ons denken aan de kruislegende van Asse.

Aan de Pieter en Paul Dom in Kranenburg.

Steeds met volle zon rijden we door het mooie landschap naar Zaltbommel waar in het Zaltbommelhotel een lekker avondbuffet klaarstaat. Nu nog 180 km langs Breda, Antwerpen en de E19. Rond 23 uur zijn we terug in Asse.

De voorzitter Jaak Ockeley en zijn echtgenote hebben voor ons een goedgevulde en zeer interessante reis uitgestippeld waarover iedereen tevreden was. Hij nodigt ons al uit voor het volgende jaar. Dan gaat de reis naar Gorcum in Brielle (Nederland), waar Pieter Van der Slaghmolen, beter gekend als de H. Petrus Ascanus, geboren in Asse rond 1530, als franciscaan in het klooster leefde. Hij was één van de 19 martelaren van Gorcum.
 
Irène Van Mulders-D’Hoe

Comments