Activiteiten‎ > ‎

2005 - uitstap naar Nederland


4 juni 2005
Ascania op uitstap … richting Nederland.
 
door Irène Van Mulders - d'Hoe
(uit Ascania-tijdschrift 2005-3)

Vandaag zaterdag is er op de Antwerpse ring geen file, geen zon, wel fris, enkele dreigende wolken, onderweg mogen de ruitenwissers van de autocar bij een klein buitje wat heen en weer bewegen.

En 43 goedgezinde Ascania-vrienden zijn samen een dagje op weg. We genieten van de opgewekte muziek, onderbroken door een "happy birthday" voor een jarig bestuurslid ... en "lang mag hij leven"… en nog jaren actief bestuurslid blijven!

 
We rijden eerst naar Gouda, een charmante stad in Zuid-Holland, dat we allen goed kennen van de lekkere Goudakaas. Maar nu komen we er om enkele bezienswaardigheden te ontdekken. Onze reisleider Jaak Ockeley heeft dat eerst vooraf gedaan, samen met zijn lieve dame en zo zijn we op elke bezoekplaats verwacht.
 
Onze eerste afstap is het Catharina-gasthuis. In de kelders genieten we van een kopje koffie met een croissant. Hierna krijgen we ieder een koptelefoontje met audiogids en zo zijn we "gewapend" om dit gasthuis dat dateert uit de 14de eeuw te bezoeken.

Lazaruspoortje met toegang tuin en de ingang.
 
We kunnen dus vrij in de verschillende zalen, waaronder op het gelijkvloers de vroegere ziekenzalen, de regentenkamers, de gasthuiskeuken met voorraadkelders en in de gasthuiskapel rondkijken. Boven bewonderen we de verzameling antiek speelgoed, dat ons dikwijls doet terugblikken naar onze kindertijd, de chirurgijnsgildekamer en een reeks meesterwerken uit de Gouden Eeuw.
 
In de Sint Janskerk wacht de koster ons op om in zijn kerk, waar hij 40 jaar koster was, rond te leiden. De kerk is gewijd aan Joannes de Doper ,de schutspatroon van Gouda. Bij hem horen de symbolische kleuren wit (reinheid, liefde) en rood (lijden), die herhaaldelijk op de glazen maar ook in het stadswapen zijn te vinden. De kerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Wij zullen ons vooral de beroemde gebrandschilderde glasramen "GOUDSE GLAZEN" blijven herinneren.
 
Deze glasramen bevatten afbeeldingen uit de bijbelse en vaderlandse geschiedenis. Ze zijn wondermooi, wie thuis een website heeft klik eens op www.goudseglazen@freeler.nl of www.museumgouda.nl .
De koster gaf ook uitleg over het gebouw, de erediensten, de glazeniers, de sponsers, de grafkelders … teveel om op te noemen, maar de kerk is meer dan een bezoek waard.
 
Zie ook onderaan van dit verslag enkele originele werktekeningen van de Goudse Glazen.

Detail glasraam met
Margareta van Parma.

 
Tijd om terug te keren naar de mooie gewelfde kelder onder het Catharinagasthuis waar een stokbrood met Goudakaas en koffie onze middaghonger stilt. Nu een kwartiertje tijd om op de wekelijkse zaterdagmarkt wat Goudakaas te kopen, even de paraplu open voor enkele druppels regen en we verzamelen op de trappen van het Stadhuis, midden op de markt.
 
De zon is er weer en we stappen langs de schilderachtige gracht, die door het centrum van Gouda loopt en we komen aan het huis "De Moriaen" dat omstreeks 1625 werd gebouwd. Het uithangbord verwijst naar de vroegere eigenaar die een tabakshandelaar was, de winkel is in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en nu is in het museum een fraaie collectie kleipijpen en Gouds plateel ondergebracht. Vele mannen herontdekten er hun vroegere witte kleipijpen waaruit ze "zieëpzopbellekes" blaasden!
 
Terug naar de autocar op de parking Klein Amerika en we zijn weer op weg nu naar het mooie residentiele Zeist. In het park van het Huis Doorn in Zeist nemen we enkele groepsfoto's.
 
In het kasteel "Huis Doorn" verbleef de laatste Duitse Kaiser Wilhem II van 1920 tot aan zijn dood in 1941. De keizer weigerde in 1918 af te treden; hij vluchtte vanuit Luik via Maastricht naar Nederland waar hij asiel kreeg. In het kasteel Amerongen ondertekende hij zijn abdicatie.

In het museum de Moriaen

Nadien kocht hij het"Huis Doorn", een middeleeuws kasteel dat in 1780 tot landhuis was verbouwd. Hij vestigde er zich met keizerin Augusta-Victoria. Na haar dood in 1922 hertrouwde Wilhem II met Hermine von Reuss.

Het interieur omvat de rijke keizerlijke verzamelingen die de keizer er uit zijn Duitse paleizen heeft laten overbrengen. Sinds zijn dood is het interieur onveranderd gebleven. De gids wijst erop dat je hier ook elke zondag een bezoek kan brengen.

Na deze al zeer interessante dag rijden we naar het restaurant "de 7 Bergse Hoeve" in Zevenbergen. Eindelijk konden we onze grote dorst lessen….en volgde een aangename verrassing. Men serveerde ons een heldere groentesoep met zeer veel "ballekes", nadien de hoofdschotel: een Medaillon van varkenshaas met lekkere koriandersaus en… wel tien soorten warme én koude groenten, knapperige fritjes en aardappelkroketjes, nog gevolgd door een lekker dessert.
 
Zo, ik denk dat ik in naam van alle medereizigers, de voorzitter Flor De Smedt, de reisleider Jaak Ockeley en het ganse bestuur van Ascania mag danken voor de goedgevulde en leerrijke culturele daguitstap.
 
Irène Van Mulders - d'Hoe 
Comments